19 Haziran 2015 Cuma

İZMİR ÖDEMİŞ MUTFAĞINDAN ÖZEL TADLAR








ÖDEMİŞ KÖFTESİ

BAŞLICA GELENEKSEL ÖDEMİŞ YEMEKLERİ: Ödemiş’in geleneksel yemekleri arasında ev yapımı küçük kabuklu kumpir kızartması benim liste başı yiyeceğim. Bunun dışında ise; yağda kızartılmış kıtır ekmek üzerindeki meşhur Ödemiş Köftesi, Töngül Katmeri veya pidesi, Keşkek, Ekmek Dolması, Yağlı Sulu Akıtma, Kestirme Çorbası, Höşmerim, Heybeli Çorba, Yağlı Ekmek, Sinkonta, Isırgan Avunması, Dibile, Kaba Kaşı Tatlısı, Kalbur Bastı gibi yemek ve tatlıları vardır.


ÖDEMİŞ KÖFTE
Ödemiş'te gireceğiniz her sokakta en az bir tane köfteci çıkar karşınıza. Düğünlerde davetlilere ikram edilir keşkekle birlikte.. Gelenek haline gelmiş gel zaman git zaman bu köfte. Köyde sıkılan kalkıp köfte yemeye gider ilçeye :) öğleden sonra köfteciler kapalıdır. Çünkü kıyması yoğrulduktan sonra bir gece bekletilir bu yüzden kıyması biten köfteci kapatır. Köfte yiyecekseniz acele etmeniz lazım ;)
Ödemiş kebabının orijinal ismi Hafız'ın kebapıymış. Mübadele sırasında gelen göçmenlerle birlikte gelmiş bir lezzet. Zamanla Hafız'ın çırakları köfteyi kendi açtıkları mekanlar sunmuşlar ve Ödemiş'in vazgeçilmez lezzeti haline gelmiş. Köfte kaburgaya yakın yağlı etlerden yapılıyormuş ve içersine %25 civarında irmik giriyormuş. Aslında ızgara olarak pişiriliyor ama en son tereyağında çevriliyor. Ustanın yağlı mı yağsız mı diye sormasının nedeni de işte bu ızgara köftenin yağda çevrilip çevrilmeyeceği. Eh haliyle tereyağın değdiği her şey gibi bu da daha lezzetli oluyor. Köftenin başka bir özelliği de tereyağ ve toz bibere batırılmış ve küçük parçalar halinde kesilmiş ekmeği.
MALZEMELER: 1 kg yağsız kıyma,150 gr. kıyılmış böbrek yağı,İki baş soğan,
İki çay kaşığı karbonat,İki yemek kaşığı süt tozu, 2  yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI: Kıyma ve böbrek yağı yoğrulacak ve kıyma makinesinde çekilecek. İki baş soğan rendelenecek iki çay kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı süt tozu 1 yumurta sarısı da kıymalı karışıma eklenerek iyice karıştırılarak yoğrulucak ve tekrar kıyma makinesinden geçirilecek. Bu karışım bir gün dinlendirilecek. Daha sonra tavada ham zeytinyağında kızartılacak. Çavdar ekmeği kare kare kesilecek ve kırmızı biberle zeytinyağına bulanıp tabağa yerleştirilecek, kızarmış köfteler de bu tabağa yerleştirilecek…

ÖDEMİŞ MUTFAĞINDAN -Toygül Pidesi TÖNGÜL PİDE

Töngül Pide. İsmini ilk defa duyunca garipsedim. NedirTöngül? İsmini mucidinden alan bir pide olduğunu pideleri mideye indirirken öğrendim. Ödemiş’e has bir lezzet. Bildiğiniz pidelerden biraz farklı, ama güzel ve lezzetli. Eski Ödemiş’in Katırcılar Çarşısı’nda 125 yıldır aynı yerde hizmet veren Töngül pide fırını aile işletmesi şeklinde çalışmakta. Küçücük, gösterişsiz bir mekanı şu an 4. Kuşaktan İsmail Töngül işletmekte. Yemekleriniz az ötede bulunan kahvehanenin önünde servis ediliyor. Bu kadar uzun zamandır ayakta kalabilmesi ise değişik lezzetini hiç kaybetmemiş olmasına bağlı.
Hamuru bildiğimiz klasik pide hamuru şeklinde hazırlanmış ve birkaç saat dinlendirilmiş. Bildiğimiz pide biçiminin biraz daha kısa ve orta kesiminden şişkin olarak hazırlanmakta. İç malzemesinin büyük kısmınıÖdemiş salamura tulum peynirimaydanoz, az miktarda kıymadan hazırlamaktalar. Hazırlanan malzeme yumurta eşliğinde iyice karıştırılarak emiştirilmesi sağlanmış. Maydanoz normal pidelerden biraz fazlaca konulmakta. Pide odun ateşinde pişirilmekte.
Fırından çıkan pidelerin üzerine bilinenin aksine az miktarda zeytinyağı sürülmekte.
Pidenin üzerine rendelenmiş Ödemiş tulum peyniriserpilmekte.
Tereyağı
 ise yine bilinenin aksine pidenin üzerine değil bol miktarda altına konulmakta. Tereyağının pidenin altına konulması üzerindeki peynirin nefasetini korumak için düşünülmüş.  İster açık ister kapalı olarak pişirilmekte. Ayrıca başkaca bir pide çeşidi de bulunmamakta. Eğer bir gün yolunuz Ödemiş’e düşerse Katırcılar Çarşısı’ndaki tarihi Töngül pide salonuna mutlaka uğrayın ve hem açık hem kapalı olarak tüketin. Bu arada fiyatı da şaşırtıcı derecede ucuz.
Şimdiden afiyet olsun.

LOR PEYNİRLİ KURABİYE
Ödemiş’e uğradığınızda mutlaka “Lor Peynirli Kurabiyesi”ni tadın da deniliyor. Bu tadı pişiren fırın siparişini yetiştirmekte zorlanıyor. Bitti dendiği sırada şansımıza bir tepsi kurabiye dükkana sıcacık geliyor ve tatma şansını buluyoruz
Malzemeler
  • 1/2 kg tatlı lor peyniri
  • 1/2 kg inceltilmiş toz şekeri (rondodan geçirerek, inceltebilirsiniz)
  • 1/2 paket tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1/2 kg un yazıyorum ama hamur biraz cıvık kalacak kadar un koymak gerekiyor
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Kurabiyelerin üzeri için toz şeker
Hazırlanışı
Oda sıcaklığına getirilmiş yağ ve şeker, mikserde, şeker eriyene kadar ve krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Yumurta eklenir ve iyice karıştırılır. Lor peyniri eklenir.
Ayrı bir kapta, un, vanilya ve kabartma tozu elenir ve peynirli karışıma eklenerek, tekrar iyice karıştırılır.
Fırın tepsisi yağlı kağıt ile kaplanır ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır, elle yuvarlak şekil verilir, hafifçe üzerine bastırılır ve üstkısmı toz şekere batırılır. Tepsiye aralıklı dizilir.
Fırın 170C ye kadar ısıtılır ve tepsi fırına yerleştirilir. Üzeri hafif kızarınca, kürdan ile test ederek, piştiği anlaşılınca fırından çıkarılır.
Soğuyunca afiyetle yenir..


ÖDEMİŞ POĞÇASI
küçücük mütevazı fırından aldığımız poğaça el yakıyor. Lezzetinin sırrı ise poğaçanın yapımında kullanılan nohut mayasıymış. Bu mayayı tutturmakta ustalık istermiş. Fırıncının Söylediğine göre, arka arkaya maya tutmazsa fırına nazar değdi diye kurşun döktürmek adettenmiş.

BEZE
Kullanılan Malzemeler

1-) Un
2-) Çökelek peynir
3-) Tereyağı
4-) Yaş maya
5-) Tuz

Hazırlanışı

Yeteri kadar yaş maya ılık su içerisinde eritilir.
Un, bir kap içerisine alınır. Kap içerisine eritilen yaş maya, 1 çay kaşığı tuz ve uygun miktarda ılık su ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklık kıvamına gelinceye kadar yoğrulur ve yarım saat dinlenmeye bırakılır. Hazır hale gelen hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvarlanarak tepsi içerisine dizilir.
Hazırlanan ve tepsiye dizilen hamurlar senit üzerinde oklava yardımıyla yuvarlak ve ince bir şekilde açılır.
Açılan hamurlar kızgın saç üzerine konularak dikkatlice çevrilir ve kızarmasına müsaade etmeden kızgın saç üzerinden alınır.
Pişirilmiş olan bezenin arasına tereyağı sürülür ve çökelek peyniri de konularak servise sunulur.


SAÇ PİDESİ
Kullanılan Malzemeler (4 kişilik)
1-) 2 bağ ısırgan otu                                                         7-) Yarım kilo un
2-) 1 bağ ıspanak                                                              8 -) 100 gram çökelek peynir
3-) 1 bağ pazı                                                                     9-) 1 çay bardağı zeytinyağı
4-) 1 bağ maydanoz                                                         10-) 1 çay kaşığı tuz
5-) Yarım bağ taze soğan
6-) 1 tatlı kaşığı kuru nane
 Hazırlanışı
Pidemizin içini oluşturacak malzemeler (ısırgan otu, ıspanak, pazı, maydanoz, taze soğan) bir gün öncesi akşamdan güzelce yıkanır, ince ince doğranır, serilerek kurumaya bırakılır ve kuruduktan sonra da, büyükçe bir kap içerisine alınıp çökeleği de ilave edilerek iyice harmanlanır.
Un, bir kap içerisine alınır. 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, ve uygun miktarda su ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklık kıvamına gelinceye kadar yoğrulur ve yarım saat dinlenmeye bırakılır. Hazır hale gelen hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvarlanarak tepsi içerisine dizilir.
Hazırlanan ve tepsiye dizilen hamurlar senit üzerinde oklava yardımıyla yuvarlak ve ince bir şekilde açılır.
Daha önce harmanladığımız iç malzemesinden ikişer yemek kaşığı alınarak, ince bir şekilde açmış olduğumuz hamurun üzerine (yarısını dolduracak şekilde) serpiştirilir, ve kapatılır.
Kapatılan içli hamur kızgın saç üzerine konulur. Arada bir dikkatlice çevrilerek her iki tarafının pişmesi sağlanan saç pidesinin piştiği, hamurun hafifçe kızarmaya başlamasıyla anlaşılır.
Pişmiş olan saç pidesi, küçük bir fırça yardımıyla (zeytinyağı ile) yağlanır ve dürüm şeklinde ya da doğranarak tabakta servis edilebilir.



PUF BÖREĞİ
Kullanılan Malzemeler
1-) Un
2-) Yumurta
3-) Limon Suyu
4-) Tuz
5-) Çökelek Peyniri
6-) Maydanoz
7-) Çiçek Yağı

Hazırlanışı
Un, bir kap içerisine alınır. Kap içerisine limon suyu, 1 çay kaşığı tuz, yumurta ve uygun miktarda ılık su ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklık kıvamına gelinceye kadar yoğrulur ve yarım saat dinlenmeye bırakılır. Hazır hale gelen hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvarlanarak tepsi içerisine dizilir.
Hazırlanan ve tepsiye dizilen hamurlar senit üzerinde oklava yardımıyla önce küçük küçük yuvarlak bir şekilde açılır. Açılan hamurlardan 3 adet alınarak üst üste gelecek şekilde yerleştirilir ve aralarına çiçek yağı sürülür. Daha sonra katlanmış ve aralarına çiçek yağı sürülmüş olan hamurlar yine senit üzerinde oklava yardımıyla büyütülür. Yeterli büyüklüğe eriştikten sonra bir yarısına, ayrı bir kapta çırptığımız yumurta, bir fırça yardımıyla sürülür. Yumurta sürülen kısmın üzerine çökelek peyniri ve maydanoz karışımı lokma lokma konulur ve diğer yarısı üzerine örtülür.
Son olarak yarım daire şekline gelen hamurun kenarlarının açılmaması için el ile bastırarak sıkıştırılır. Lokma lokma çökelek peyniri ve maydanoz karışımı döktüğümüz bölgelerden kesilerek kızgın yağ içerisinde pişirilir ve servise sunulur.






ÖDEMİŞ BİRGİ SİNİ PİDESİ
Malzemeler
  • 3 Su bardağı un
  • 1 paket instant kuru hamur mayası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar ılık su (1-1,5 su bardağı)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
İç harcı:
  • 250 g ıspanak
  • 1 çay bardağı peynir veya çökelek
  • 2-3 adet taze soğan yaprakları
Üzeri için:
  • susam veya çörek otu

Un, maya, tuz, şeker ve aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp 10-15 dakika bekletin.(bu arada iç harcınızı hazırlayın)
Tepsiye yarım su bardağı sıvı yağı dökün üzerine yoğurduğunuz hamuru koyun. Hamuru elinizle bastırarak açın ortasına iç harcını koyun
Hamurun kenarlarını resimdeki gibi ortada birleştirin. Tepsideki yağla elinizi yağlayıp hamuru bastırarak tepsiye göre yaydırın.
Servis yaparken kesmesi kolay olsun diye hafifçe üzerini bıçakla karelere kesin. (çok derin kesmeyin parçalar ayrılmasın)
Üzerine çörek otu veya susam serpin. Hamuru mayalanması için sıcak bir ortamda en az bir saat bekletin
Hamur iyice mayalanıp kabardıktan sonra önceden ısıttığınız fırında 180 derecede altı üstü kızarana kadar pişirin. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra üzerine temiz bir bez örtün.(pide kuru olmasın)
İç harcı için: bol suda yıkadığınız ıspanak ve taze soğan yapraklarını ince ince doğrayıp, peynir veya çökelekle karıştırın. Tuzunu ayarlayın, tercihe göre karabiber veya kırmızı pul biber ilave edin. İç harcınıza ısırgan veya gelincik otları ilave edebilirsiniz…


Not: pide sinisini otsuz sade peynirli de yapabilirsiniz…
pide sinisini hazır ekmek hamuru ile yapabilirsiniz…

EKMEK DOLMASI 

MALZEME
Bir adet yuvarlak (dolmalık) ekmek / 250-300 gr kıyma / 1 adet soğan / 3 yemek kaşığı tereyağı /         1 demet maydonoz / 2 yemek kaşığı salça / Tuz, karabiber, pul biber
YAPILIŞI:
Buzdolabında iki gün bekleterek bayatlattığınız ekmeğin üzerinden bir parçayı kapak şeklinde kesin. Ekmeğin iç kısmını tamamen boşaltın. Bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritin, kıymayı ilave  edip kavurun. Daha sonra ince kıyılmış soğanları ve salçayı ilave ederek kavurmaya devam edin. Tuz, pul ve karabiber ile ince kıyılmış maydanozu da katıp karıştırın ve ocağın altını kapatın.
Daha önceden boşaltılıp ufalamış olduğunuz ekmek içini bu harca ilave edip karıştırın ve hepsini ekmeğin içine doldurun. Kapağını üzerine kapatıp, eritmiş olduğunuz 1 yemek kaşığı tereyağı ile 3 yemek kaşığı salçayı ekmeğin dışına sıvayın.
Büyükçe bir tencerenin içine 7-8 bardak su koyun. Tencerenin içine bir süzgeç yerleştirip (ekmeğin su ile temasını kesecek şekilde) doldurduğunuz ekmeği üzerine koyun. Su kaynadıktan sonra, kısık ateşte 30 ila 45 dakika arasında pişirin. Ayran ile birlikte servis edin.
NOT: Ekmek Dolmasını fırında da 170 C de 20 dakika  pişirebilirsiniz. Lezzeti daha kıtır oluyor.
Ekmek dolması Ödemişe özgü nefis bir yemektir. MALZEMELER:1 adet dolmalık ekmek,250 gr kıyma,kuru soğan,maydanoz,karabiber,tuz ve bir bardak et suyu.Sosu için yoğurt,tereyağı ve pul biber. YAPILIŞI:Dolmalık ekmeğin üstünü bir kapak açarak çıkarın.Ekmeğin içinden çıkardığınız ekmek içlerini ufalayıp bekletin.bekletin. Zeytin yağında küçük küçük doğradığınız soğanları kavurun.Daha sonra kıymayı ekleyip kavurun. Ufaladığınız ekmek içlerini tavaya ekleyip iyice karıştırın.Tuz ve karabiber ve maydanozu da ekledikten sonra bir iki dakika daha kavurduktan sonra ateşten alın.Ilınınca ekmeğin içine bu karışımı doldurun ve açtığınız üst kapağı(ekmekten) da kapatın.Genişçe bir tencereye et suyunu koyun.Altına da ekmeğin ıslanmasını önlemek için iki çatal ya da kaşık koyarak ekmek dolmasını bunun üzerine yerleştirin.Kısık ateşte ekmek yumuşayıncaya kadar pişirin.Dilimleyip yoğurt ve tereyağı ve pul biberle servis yapın.


PEKSİMET (PESMET)
Yöremizde daha çok “besmet” olarak adlandırılan peksimet Birgi’nin en bilinen ve  en çok talep gören lezzetlerinden biridir. Taş fırında bir kaç gün boyunca kurutulduğu için sindirimi kolaydır.  Hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara yol açmaz. Normal ekmeğe göre kalorisi daha düşüktür. Hiç bir katkı maddesi içermediği için tamamen doğaldır.
İster kuru olarak isterse soğuk suda bir kaç dakika bekleterek tüketebilirsiniz. Birgi’de en çokavukması yapılır.
Peksimet Tarifi
Gerekli Malzemeler
  •  Mısır Unu
  •  Birinci Kalite Beyaz Un
  •   Sarı Un
  •  Kilo Arpa Unu
  •  Çavdar Unu
Doğal Maya için bir avuç nohut.
Peksimet yapmaya hazırlandığımızın bir gün öncesi akşamdan, doğal maya elde etmek için bir avuç nohut, sıcak suyla ıslatılarak bekletilir.
Hazır olan unların tamamı büyükçe bir kap içerisinde birleştirilerek iyice harmanlanır. Elde elden karışım hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazır hale gelen hamur, yumruk şeklinde parçalar halinde peksimet için özel olan tepsilere sıralanır. Tepsi içinde bir saat kabarması için bekletilir.
Kabarma işlemi gerçekleştikten sonra pişirilmek üzere köy fırınına sürülen hamurlar, fırında bir saat kadar bekletilir. Pişen peksimetler fırından çıkarılır. Yumrular halinde ve birbirine yapışık şekilde olan peksimetler fırından çıkartıldıktan sonra birbirinden ayrılır, ve soğumaya bırakılır.
Son olarak, soğumuş olan peksimetler tekrar tepsilere yerleştirilir ve gerekli kıvama gelmeleri için tekrar fırına sürülerek 2 yada 3 gün bekletilir.


KÖY PEKSİMETİ - SÜTLÜ EKMEK

KAHRAT EKMEĞİ


PEKSİMET AVUKMASI (peksimet salatası)
Kullanılan Malzemeler (4 Kişi için)*
 1-) 2 adet peksimet
2-) Orta boy 1-2 adet domates
3-)250 gram çökelek peynir
4-) 1 bağ taze soğan
6-) 1 bağ maydanoz
7-) 1 küçük bağ taze nane
8- ) 1/3 su bardağı zeytinyağı
9-) Yeterli miktarda tuz
Hazırlanışı
Yemek hazırlamaya başlanmadan yaklaşık bir saat önce peksimetler ıslak ve temiz bir bezin içine konularak sarmalanır.
Peksimetlerin ıslak bezin içerisinde yumuşaması beklenirken; diğer malzemelerin hazırlanmasına geçilir.
Domatesler, küçük küçük doğranarak bir kaba alınır. Aynı şekilde, maydanoz, taze nane ve taze soğan ince ince kıyılarak ayrı bir kaba konulur.
Yeteri miktarda yumuşayan peksimetler bezin içerisinde el ile ufalanır ve biraz büyükçe bir kabın içerisine boşaltılır. Üzerine daha önce hazırlamış olduğumuz domates, maydanoz, taze soğan, taze nane ve peynir ilave edilerek karıştırılır.
Son olarak,  yeterli miktarda tuz ve zeytinyağı ilave edilmiş olan “peksimet avukması” isteğe göreüzerine bir miktar zeytin konularak servis edilir.


PATATES CİYAKMASI
Kullanılan Malzemeler
1-) 1 kilo patates                                                               7-) Yarım çay bardağı zeytinyağı
2-) 3 adet taze soğan                                                       8 -) Yeterli miktarda tuz
3-) Yarım bağ maydanoz
4-) Yarım bağ taze nane
5-) 5 adet orta boy biber
6-) 2 adet orta boy domates
Hazırlanışı
Patatesler yıkanır ve kabukları soyulmadan tuzlu suda haşlanır. (Yeteri kadar haşlanıp haşlanmadığını bir çatal yardımıyla test edebilirsiniz. Çatal, patateslerin ortasına kadar rahatça batıyorsa yeterince haşlanmış demektir.)
Taze soğan, maydanoz, nane, biber ve domatesler de yıkanır ve ince ince doğranır. Doğranan malzeme bir kap içerisinde birleştirilerek iki kaşık yardımıyla iyice karıştırılır.
Haşlanmış olan patateslerin kabukları soyulur ve bir çatal ya da kaşık vasıtasıyla püre haline getirilinceye kadar ezilir.
Daha önce doğranmış ve bir kap içerisine alınmış olan malzeme, püre haline getirilmiş olan patatesler ile birlikte, yeterli miktarda tuzu, zeytinyağı ve isteğe göre pul biberi de ilave edilerek yine iki kaşık vasıtası ile iyice karıştırılır.
Yöremize ait bir lezzet olan patates çiyakması, isteğe göre soğuk ya da sıcak olarak servis edilebilir.





Kaymakçı Belediyesi bamya ve bezelyesi ile çok ünlü. Ayrıca Ödemiş yöresinde yetişen kumpir patatesi “Kumpir Çıyartması” adında bir yemek de yaratmış
Odun fırınına akşamdan atılan ve sabaha kadar güveçte ağır ağır haşlanan ünlü Ödemiş Patateslerini, bu şekliyle pazarda turistlere tane hesabı satıyorlarmış.



PATATES GALGATMASI
Kullanılan Malzemeler
1-) Bebbe Patates
2-) Zeytin Yağı

Hazırlanışı
Patates galgatmasının en önemli malzemesi yöremizde bebbe patates denilen, patatesin boyut olarak en küçük olanıdır. Öncelikle bebbe patatesler bir kap içerisinde kabukları soyulmadan iyi bir şekilde yıkanır. Kumdan iyice arıtılan patatesler ayrı bir kaba alınır ve boyut olarak biraz daha büyük olanları kesilerek iki parçaya ayrılır.
Patates galgatmasının dikkat edilmesi gereken ve ona lezzetini veren galtgatmanın odun ocağında yapılmasıdır. Bu sebeple odun ocağı yakılarak üzerine yayvan tava içerisinde yağ konulup yağın kızması beklenir. Yağ kızdıktan sonra ayrı bir yerde duran kabuklu patatesler kızgın yağın içine atılarak kızarması sağlanır. Patateslerin kızarmasının ardından odun ocağından servis tabağına alınır ve isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt ilave edilir ve yanına kızartılmış kuru biber de konularak servis edilir.
Dikkat edilmesi gereken; patates galgatmasının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülecekse, galgatmanın soğuması beklenilir. Patatesler ocaktan alındığı anda üzerine yoğurt dökülürse yoğurt sıvılaşır ve lezzetini kaybeder.




PATATES KÖFTESİ
Kullanılan Malzemeler (4 kişi için)
1-    İki kilo patates
2-    İki adet soğan
3-    Bir bağ maydanoz
4-    Bir kilo un
5-    İki adet yumurta
6-    Bir yemek kaşığı yaş maya
7-    Uygun miktarda tuz, karabiber ve pul biber
Hazırlanışı
 Patatesler temizlenerek uygun kıvama gelinceye kadar haşlanır. Yumurtalar ayrı bir kapta çırpılır. Maydanoz ve soğanlar yıkanarak kıyılır. Un ayrı bir kaba alınarak tuz, karabiber ve pul biberle harmanlanır. Maydanoz, soğan, çırpılmış yumurta ve haşlanmış patates eklenip karıştırılır.
Kızartmak için sıvıyağ tavada kızdırılıp patatesli karışımdan kaşık kaşık alınarak ilave edilir. İki tarafı da kızarınca kâğıt havlu üzerine alınıp fazla yağı çektirilir. Sıcak olarak servis edilir.



KABAK KÖFTESİ

Kullanılan Malzemeler (4 Kişi için)
1-    Orta boy bir adet kabak.
2-    İki adet soğan
3-    Bir bağ maydanoz
4-    Bir kilo un
5-    İki adet yumurta
6-    Bir yemek kaşığı yaş maya
7-    Uygun miktarda tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Kabak temizlenip iri iri rendelenerek fazla suyu sıkılır. Yumurtalar ayrı bir kapta çırpılır. Maydanoz ve soğanlar yıkanıp kıyılır. Un ayrı bir kaba alınarak tuz ve karabiberle harmanlanır. Maydanoz, soğan, çırpılmış yumurta ve rendelenmiş kabak eklenerek karıştırılır.
Kızartmak için sıvıyağ tavada kızdırılıp kabaklı karışımdan kaşık kaşık alarak ilave edilir. İki tarafı da kızarınca kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağı çektirilir. Sıcak olarak servis edilir.  



Keşkek, Ödemişin özellikle düğünlerde yapılan sevilen bir yemeğidir.
Malzemeler 2 su bardağı buğday 2 soğan yarım kg. kuzu gerdan sıvı yağ tuz, karabiber Sosu için: 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı salça tuz, karabiber kekik
Tarif Buğdayı önceden haşlayın. Tencereye yemeklik kesilmiş soğanı alın ve kavurun. Üzerine haşlanmış olan buğdayı ekleyin. Yarım kg.kuzu etini haşlayın ve didikleyin. Kuzu etini tencereye ilave edin. Kaşık veya bir tahta kaşıkla devamlı dövün. İyice özleşmesi için. Üzerine kıvamı bağlamak için tencereye et suyunu ilave edin.Devamlı özleşene kadar keşkeği pişirin. Sosu için tavaya 1 çorba kaşığı tere yağını alın.Üzerine salça,tuz ,karabiber ve kekik ilave ederek bir sos elde edin. Servis tabağına keşkeği alın üzerine sosu dökerek servis edin.



KETPAT REÇELİ
Pazarda ketpat diye bir turunça benzer bir meyve gördüm. Çok lezzetli bir reçel yapıyormuş. Tadını merak ettim asma reçeli satan bir yer bulamadım. Rengarenk pazardan alınabilecek çok şey var ama taşıyamayacağım için alamadım.

DİBİLE TATLISI
Dibile tatlısı Ödemiş ve yöremizde çok sevilen bir tatlıdır. Özellikle bayram ve düğün yemeklerinde çok yapılır. Ödemiş ve yöremizde damat düğünden bir hafta sonra kız evine eşiyle birlikte yemeğe gider. (Tavuk yeme diye bilinir) Bu yemeğin olmazsa olmazı dibile tatlısıdır. Dibile tatlısı damada mutlaka yedirilir.

ŞAMBALİ TATLISI
Ödemiş ve yöremizde çok sevilen Şambali tatlısı. Üzerine biraz tarçın. Şambalı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler 1 su bardağı un, 2,5 su bardağı irmik, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı Zeytinyağı, yarım çay bardağı süt, 2 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, limon kabuğu Üzeri İçin: 50 gr badem Şerbeti İçin: 2 su bardağı şeker, 2 su bardağı su, 1/2 tatlı kaşığı limon suyu. Şambalı Tatlısı Yapılışı Şerbeti hazırlamak için: Tencere içerisine şekeri, suyu ve limonu koyup kaynatalım. Şerbeti ılımaya bırakalım. Bir kabın içerisine yoğurdu, sütü ve zeytinyağını alalım ve iyice karıştırdıktan sonra üzerine unu, irmiği, kabartma tozunu, şekeri ve vanilyayı ekleyip iyice karıştıralım. Üzerine limonun kabuğunu rendeleyelim. Hamuru iyice karıştırıp yağladığımız fırın tepsisine dökelim ve üzerini düzeltelim. Üzerine bademleri aralıklı olarak batıralım. Önceden ısıtılmış 180 ° fırında üzeri pembeleşene kadar pişirelim. Tatlımızı fırından alıp biraz ılımasını bekleyelim ve ılık olan şerbeti üzerine dökelim. Yarım saat dinlendikten sonra karelere keselim. Şambalı Tatlısı servise hazır. Not: Bademleri sıcak suda 5 dakika bekletip kabuklarını çıkardıktan sonra kullanalım.




FIRINDA BİBER DOLMA

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

LOKMA

ZEYTİNYAĞLI BAMYA



KESTİRME ÇORBASI
Kullanılan Malzemeler
1-) 1 Adet köy tavuğu
2-) 5 Bardak su
3-) 5 Yemek kaşığı un
4-) 1 Adet köy yumurtasının sarısı
5-) 1 Limon
6-) Tuz
7-) Sos için tereyağı ve karabiber

Hazırlanışı
5 bardak su içerisine tuz ilave edilir ve köy tavuğunun göğsünden alınarak bir tencerede kaynatılır. Pişirilen tavuk ayrı bir kaba alınarak uzun parçalar halinde tiftelenir. Tiftelenerek parçalara ayrılan tavuk tekrar kaynamakta olan suya ilave edilir.
Ayrı bir kapta; un, yumurta sarısı ve limon ilave edilerek iyice çırpılır. Kaynamakta olan tencerenin içerisinden biraz tavuk suyu alınarak hazırlanan karışıma yavaş yavaş ilave edilir. Bu yumurtanın ani pişmesini engelleyecektir.
Hazırlanan karışım kaynamakta olan suyun içerisine ilave edilir ve çorba koyu bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edilir. Bu şekilde 5 dakika kadar kaynatılır.
Son olarak tereyağı eritilerek tabağa alınan çorbanın üzerinde gezdirilir. İsteğe bağlı olarak birazda karabiber ilave edilerek servise sunulur.

HEYBELİ ÇORBA (ÇATAL ÇORBA)

MALZEME
1 su bardağı kuru börülce
½ su bardağı iri bulgur
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı salça, su, tuz
YAPILIŞI:
Akşamdan ıslatmış olduğunuz börülceyi haşlayıp suyunu süzün. İnce doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun. Salça koyup karıştırın. Önce bulgur, ardından börülce ve tuz ilave edip, üzerini örtecek kadar su koyun. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika pişirin.




F
ÖDEMİŞ BİRGİ LEZZETLERİ VİDEOSU

NOHUTLU PATLICAN


SİRKONTO - SİNKONTA
Sinkonta (Bal kabağıyla yapılan zeytinyağlı yemek)
Sinkonta yemeği için gerekli malzemeler:
Üç tane kuru soğan
İki kilo balkabağı
Bir yemek kaşığı nane
İki baş sarımsak
Bir yemek kaşığı biber salçası
Bir yemek kaşığı domates salçası
Un
Sinkonta tarator sosu için gerekli malzemeler:İki tane limonDört dilim tost ekmeğiBir baş sarımsak
Sinkonta yemeği için gerekli malzemeleri bu şekilde temin etmenizin sonrasında, artık sinkonta için, sinkonta tarifini almaya başlayabilirsiniz:
Sinkonta yemeği için sinkonta tarifi:
  • Öncelikle balkabaklarının kabukları soyulur, sonrasında dilimlenen balkabakları fırın tepsisinin dibinde, boşluk bırakmayacak şekilde dizilir.
  • Daha sonra kuru soğanların piyaz yapılacak şekilde doğranması, ve sonrasında da tuz ile ovulması gerekir. Daha sonra sarımsaklar da kıyılır, ve sarımsaklar ile soğanlar karıştırılarak balkabaklarının dizilmiş olduğu tepside, balkabaklarının üzerine dökülür.
  • Daha sonra da bu malzemelerin üzerlerine nane serpilmesi gerekir. Nanenin üzerine, balkabaklarının diğer dilimlenmiş olan yarısı dizilir.
  • Farklı bir yerde, domates, ve biber salçaları karıştırılır, ve su ile biraz sulandırılarak balkabaklarının üzerine dökülür. İki çay bardağı su da, salçaların üzerine dökülür. Daha sonra yapılacak olan işlem, tel süzgeç alarak, bir miktar unun elenmesi, ve tepsinin üzerine hafifçe serpilmesidir.
  • Hazırlanan sinkonta, 200 derecelik fırına atılır, ve ortalama yirmi dakika pişmesi sağlanır.
  • Sinkontanın pişmesi sırasında da tarator hazırlanır. Taratorun hazırlanması sırasında tost ekmeklerinin kenarları kesilir. ekmekler önce ısıtılır, sonrasında ise robota alınarak çekilir. Ardından, çekilmiş olan ekmeklerin içerisine, sarımsak, ve limon da ilave edilir, ve karıştırma işlemi gerçekleştirilir.
  • Bu sırada fırında pişmiş olan sinkontanın üzerine, hazırlanmış olan tarator gezdirilir, ve sinkonta servis edilir.
Afiyet olsun…


TALAŞ BÖREĞİ

KAPAMA

PIRASA BAHÇESİ

LAHANA OĞUTMASI

İPLİ ET

YUFKALI TAVUK

yağlı ekmek,

yağlı sulu akıtma,

hoşmerim, 

bezdirme, 

kömbe, 

ısırgan avukması, 

ıspanak pilavı,

tava pidesi, 

kurt baklavası 

F
F
F
F

6 yorum:

  1. Ödemiş'li olarak bu lezzetlere sahip olduğumuz ve bu tatları severek yediğimiz için gurur duydum.Tanıtımınız için teşekkürler.Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim çok işime yaradı...

    YanıtlaSil
  3. Bir Ödemişli olarak herkese yemeklerimizi denemelerini tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum bende. Çok şanslıyım bir Ödemiş li olarak

      Sil
  4. İzmir Ucuz Baza Yatak için Fiyat Teklifi Alabilirsin
    İzmir Baza Yatak Danışmanı
    Tel : Erdal Sonkaya - 0535 323 7010



    gaziemir baza, sarnıç baza, eserken karabağlar baza yatak başlık, hatay üçyol baza yatak başlık, göztepe baza balçova baza yatak başlık, sanayi baza yatak izmir torbalı baza yatak, ödemiş baza yatak, menemen baza yatak, karşıyaka baza yatak nergiz baza yatak, aydın mahallesi baza yatak, yeşillik caddesi baza yatak başlık

    YanıtlaSil
  5. Ödemiş Köfte tarifi hiç bu kadar yalan yanlış verilmemişti

    YanıtlaSil